Genital Estetik Nedir, Neler Yapılır?

Makaleyi Paylaş

GENİTAL ESTETİK

 

Ülkemizde Genital Estetik ile ilgili düzenlenen ilk kongre Nisan 2011 de düzenlendi.'Cosmetology and Cosmetic Gynecology' konulu kongre sonrası ülkemizde de bu konuda oldukça fazla sayıda vaka tartışıldı, kozmetik alanında kullanıma giren ve jinekolojide kullanılan yeni prosedürler tartışıldı. Bu kongre sonrası birçok jinekoloji hekimi gibi ben de estetik amaçlı dolgu, botox uygulamaları ve genital estetik uygulamalarıma ivme kazandırdım.

Son yıllarda özellikle Amerika ve Avrupada giderek önem kazanan genital estetik uygulamaları ülkemizde de oldukça yaygınlaşmaya başladı. Bayanların vücut imajları ile daha fazla ilgilendiği günümüzde cinselliğin kısmen de olsa tabu olmakdan sıyrılmaya başlamasıyla genital bölgenin düzgün görünümü bir çok kadın için oldukça önem taşımaya başladı. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi bu bölgedeki hoşa gitmeyen görünümler bazı bayanlarda rahatsızlık vererek operasyon ihtiyacını gündeme getirdi.

Genital esteik girişimler modern jinekolojik estetik operasyonlar arasında yer almakta, hem işlevsel ve hem de kozmetik nedenlerden ötürü başta pek çok ülkedeki özel merkezler tarafından yapılmaktadır. Son yıllarda teknolojideki hızlı gelişmeler hem kadınların bu gibi durumlarda kendileri gibi olan birçok başka bayanın da olmasını farketmesini hem de bu işlemlerin artık daha basit ve kısa süreli olduğunu öğrenmesini sağlamıştır.

Doğumlar, dokuların yaşla birlikte elastikiyetini kaybetmesi, bir şekilde geçirilmiş travma veya bazı genetik hastalıklar nedeniyle vajinal doku ve çevresindeki kasların sıkılığı, gerginliği ve gücü azalabilir. Bazı çiftler cinsel birliktelik sırasında bu konu nedeniyle orgazm güçlüğü yaşayabilirler.

Bayanlarda en sık yakınmalar labia minör olarak bilinen küçük dudaklardaki asimetri, dudaklardan birinin fazla büyük olması, düzensizlik veya doğumdankaynaklanan vajina genişlemelerdir. Özellikle labia minora büyüklüğü bazen cinsel ilişki sırasında rahatsızlık, o bölgede sürekli ağrı hissi, aşırı hassasiyet ve dar kot pantolon, mayo, tayt, bikini vs. giyerken rahatsızlık gibi yakınmalara neden olabilir.

Bu durumlarda değişik tekniklerle labiaların küçültülmesi, eşitlenmesi, vaginanın daraltılması, doğum yara izlerinin ve kötü iyileşen dikişlerin çıkarılması gibi operasyonlar planlanabilir.

Kadın dış genital organları ve yapılan operasyonları şöyle bir gözden geçirirsek:

Labioplastiler ( Dudakların düzeltilmesi)

Dış genital bölgenin ortasında bulunan yapılar gerçekten dudaklara benzediği için latince dudak anlamına gelen Labium olarak adlandırılmışlardır.-Plasti eki ise yapılan estetik ameliyatı tarif eder (Örneğin Rinoplasti burun estetiğini, Abdominoplasti abdomen yani karın estetiğini, Vaginoplasti vajina estetiğini tarif eder).
“Labioplasti” (Labioplasty)bu bölgedeki dudak şeklindeki yapılara uygulanan estetik ve düzeltici ameliyatları tanımlar.

Dış ve iç dudakların görünümleri ile ilgili sıkıntılar olabilir. Dış dudaklarda yaş ilerledikçe gelişen atrofiye bağlı olarak gerginlik kaybı ve yağ dokusunun azalması yakınmaları olabilir, bu durumlarda o bölgeye yağ enjeksiyonları ile dolgu uygulanabilir.

Ancak çoğunlukla labioplasti dendiğinde iç dudaklara ait operasyonlar kastedilmektedir.Labioplasti son yıllarda cinsel estetik operasyonları arasında en çok talep gören ve uygulanan operasyonlar arasındadır. Genelde doğuştan gelen veya ergenlik çağı ile genişleyen, uzayan, sarkan veya doğumlar sırasında yırtılan, düzensizleşen iç dudakların kesilerek estetik olarak düzeltilmesi ameliyatıdır. Labialar arasındaki farklılıklardan kaynaklanan ve 'labial asimetri” dediğimiz bir dudak kısmının diğerine göre daha uzun veya faklı yapıda olması da sık rastlanan bir şikayettir.

Ameliyat öncesinde hasta yapılacak işlem ile ilgili bilgilendirilir, kullanılacak olan pilastıi tekniği anlatılır. Labioplasti operasyonları genel veya lokal anestezi altında yapılabilirler. Yaklaşık 30-40 dakika kadar süren operasyonlardır. İşlem sonrası birkaç saat içinde hasta evine gidebilmektedir.

Doğum İzlerinin Düzeltilmesi

Epizyotomi (epizyo) :Vajinal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmaması amaçları ile perineye makasla yapılan kesidir.
Amaç yırtılma ve kanamaları önlemek için kontrollu bir şekilde kesip dikerek iyileşmenin düzgün olmasını sağlamaktır. Bazen zor doğumlarda doğum sonrası dönemlerde bu bölgede yara iyileşmesinin kötü bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda nedbe (skar) dokusu kalabilmektedir. 

Kötü iyileşmeye bağlı olarak gelişen nedbe dokusu sexuel ilişki sırasında ağrıya (disparoni) sebep olabilir. 

Epizyo skarlarının çıkarılması operasyonları tek başına da yapılabileceği gibi genellikle vajina daraltıcı ameliyatlar (vajinoplasti operasyonu) ile birlikte yapılmaktadır.

Epizyo skarektomi operasyonu genel anestezi veya lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılabilir. İşlem yaklaşık 30-35 dakika kadar sürer.
Operasyon sorası ağrı ve kanama çok görülmez.

Bu operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılmaktadır. Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesi sağlanırken işlevsel yönden de seksüel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlamaktadır.

Hera Kadın Sağlığı Merkezi’nde yaptığımız doğum izlerinin çıkarılması operasyonları çoğunlukla vajina daraltma (vaginoplasti) operasyonları ile aynı zamanda yapılmakta olup alınan ameliyat sonuçları son derece yüz güldürücüdür.

G Noktası Dolgusu

ilk kez Alman bir jinekolog olan Ernst Grafenberg 1950 li yıllarda vajinanın ön içi duvarında oldukça yoğun sinir uçlarının bulunduğu bir bölgeden bahsetmiştir. Cinsel ilişkide doruğa ulaşmada yardımcı olan bu cinsel haz bölgesine ,daha sonra Amerikalı bilim adamları Dr. Grafenberg'in onuruna 'G noktası ' adını verdiler.

Her kadında bir G noktasının olduğu kabul edilmekle birlikte G noktasının tam yeri ile ilgili fikir birliği tam olarak sağlanamamıştır.

Genel olarak vagen ön duvarından yaklaşık 4-5 cm kadar iç tarafta bulunduğu düşünülen bu bölgenin arzu ve cinsel haz ile uyarıldığında tahrik edici etkisi olduğu bilinmektedir. Bu noktanın belirginleştirilmesi ve cinsel ilişki sırasında duyarlılığının artması için bu bölgeye dolgu maddeleri ile enjeksiyon yapılır. Genel olarak hyalüronik asit veya yağ içerikli dolgular kullanılır.

Klitoris estetiği

Kadınlarda mons pubis adı verilen kıllarla örtülü tümsekciğin aşağı kısmında yer alan anatomik yapıya kitoris (clitoris) adı verilmektedir. 

Klitoris cilt ve cilt altı yağ dokusunun altında yer alan (Y harfi) şeklinde bir erektil organdır. 
Diğer taraftan klitoris bir kadında cinsel hazzın en yoğun olduğu bölge olup temel işlevi orgazmın sağlanması dır. Erkekte klitorisin karşılığı ise penisdir.

Bazı kültürlerde kadın sünneti olarak uygulanan şey de klitorisin kesilmesi işlemidir.

Klitorisin üzerindeki cilt dokusunda oluşan fazlalıklar ve sarkmalar sıkıntı verebilir, bu durumda rahatsızlık veren doku çıkarılabilir.

Vajina Estetiği Vajinoplasti

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilir.
Vajinanın zaman içinde genişlemesi, ilişki sırasında penisi tam olarak kavrayamamasına ve bunun sonucunda cinsel tatminin tam olarak sağlanamamasına neden olmaktadır. Özellikle pek çok çift normal doğumdan sonra cinsel hayatlarının eskisi gibi olmadığından şikayet etmektedir. 

Ancak unutulmamalıdır ki bu durumlarda pelvik taban kaslarının zayıflığı da rol oynayabilir.
Bu nedenle vaginal bollaşma yakınması olan bayanların öncelikle pelvik taban kaslarını güçlendirecek egzersizler -Kegel Egzersizleri- yapmaları, buna rağmen sorun sürüyorsa vajinoplasti düşünmeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır.Genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara “vajina daraltma ameliyatı veya vaginoplasti (vajinoplasti) operasyonu” adı verilmektedir.

Vajinoplasti operasyonları pek çok jinekolog tarafından yapılmaktadır.

Gebelik ve doğum dışında, bağ dokusunun doğuştan zayıf olduğu durumlarda, kronik öksürük, kronik kazbızlık, sürekli ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda idrar torbası ( mesanenin) vajina ön duvarından dışarı çıkacak şekilde sarkması rektumun ( kalın barsağın son kısmının) vajina arka duvarından dışarı sarkacak şekilde çıkması da gözlenebilir. Sistosel ve rektosel olarak adlandırılan bu durumlarda da yine toparlama ameliyatları gerekebilir. Beraberinde idrar kaçırma yakınmalarının da olduğu vakalar da estetik amaçlı prosedürlere sling adı verilen operasyonlar (TVT) (TOT) da eklenebilir.

Bazen rahimin kendisi bağlarının zayıflığı nedeniyle aşağıya doğru yer değiştirebilir. Bu durumlarda bayanlar ayakta fazlaca dolaştıklarında
veya ıkınma ile genital bölgede bir şişlik oluştuğunu ifade ederler. Değişik derecelerde olabilen ve prolapsus adı verilen bu sarkmaların da kişinin gebelik beklentisi olup olmamasına, yaşına göre değişik bir takım ameliyatlar ile tedavileri mümkündür.

Genital Estetik

Kategoriler