Gebelik ve Kulak Sorunları

Makaleyi Paylaş

Hamilelikte kulak ağrısı   

Vücudun her bölgesinde olduğu gibi burun mukozasında da gebelikde burun mukozasında da bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler  burunun arka tarafındaki genizde bulunan ve orta kulak ile irtibatı sağlayan östaki borusunun tıkanmasına neden olabilir. Östaki borusu burndan gelen havanın orta kulağa iletilmesini sağlarken orta kulakta biriken salgıların da geniz yoluyla atılmasına yardımcı olur. Ödem nedeniyle östaki borusu iyi çalışamadığında kulak ağrıları ve orta kulak iltihapları oluşabilir. Gebelikte oluşan kulak ağrısı sebebi saptanarak tedavisi düzenlenmelidir. Bu nedenle öncelikle bir KBB muayenesi ile gebe değerlendirilmelidir. Dış kulağa ait bir olay söz konusu ise,  tedavi, antibiyotik alımına gerek duyulmadan, küçük etkili kulak damlaları ya da merhemlerle yapılır. Orta kulak iltihapları ise uzman doktor tarafından değerelndirme sonrası antibiotik  ve ağrı kesici kullanımını gerektirebilir. Ağrı kesici olarak genelde parasetamol içeren ağrı kesciler tercih edilir. Bunlar : parol, tamol, minoset gibi preperatlardır.

 

Gebelikte kulak tıkanması neden olur? 

Hamilikte hormonal değişiklikler ndeniyle burun tıkanıklığı oluşabilir ve buna bağlı olarak kulakta dolgunluk, çınlama gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Gebelikte artan estrojen hormonu  burun mukozasında damarlanmayı arttırır. Hücler arasındaki sıvı miktarı artarak ödemi oluşturur. Burun mukozası ve beraberinde geniz bölgesinde artan ödem bu bölgelerde mukozada şişkinlik yaparak östaki borusunun da kapanmasına neden olur ve orta kulağa giden havanın azalması orta kulakta negatif basınç etkisi yaratarak kulakta tıkanma, dolgunluk, basınç hissi, çınlama ve işitme azlığına neden olur.  Gebelikte bu tip rahatsızlıklar arttığında bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gerekebilir. Tedavide genellikle östaki borusunun açık kalmasını sağlamak için burun tıkanıklığını önleyen damlalar  kullanılır. Gebelere bol su içmesi ve sakız çiğnemeleri tavsiye edilir.

 

Hamilelikte kulak iltihabı durumunda ne yapılır?

Kulak iltihaplarının en önemli sebepleri gebelerde de ve gebe olmayanlarda olduğu gibidir: Her iki grupta da virusler ve bakteriler kulağın iltihabi hastalıklarından sorumludur. Bu etkenler kulakta iltihaplanma yaptıkları zaman kulak kaşıntısı, kulak ağrısı , kulakta akıntı gibi yakınmalar meydana getirirler. Östaki borusunda tıkanmaya neden olabilirler.özellikle de uçak yolculuklarında maruz kalınan hava basıncı, kulakdaki iltihabı hastalıkları şiddetlendirir ve ağrı meydana getirebilir. Gebelerin özellikle soğuk algınlığı, grip gibi durumlardan kendilerini korumaları önem taşımaktadır. Çünkü bu tür rahatsızlıklar kulak iltihabının şiddetlenmesine de neden olmaktadır.

Kulak iltihabı olduğu düşünüldüğünde gebe kadın bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve ilgili tedavisi düzenlenmelidir.Tedavi konusunda takibi yapan Kadın Doğum doktoru bilgilendirilmeli ve ilaçların kullanım onayı alınmalıdır. İlaçların doğru kullanımı da hem tedavinin sağlıklı sonuca ulaşmasında hem de sizi ve bebeğinizi korumada önem taşımaktadır.

Gebelik

Kategoriler