NST nedir?

Makaleyi Paylaş

NST nedir?
Non Stress Test : yazılımının baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan NST testi gebeliğin özellikle ilerleyen aylarında fetusun iyilik halini değerlendirmede kullanılan bir testtir. Bazen daha erken gebelik haftalarında  gebenin hissettiği kasılmaların Erken Doğum kasılmaları mı, yoksa başka bir nedenden olan ağrılara mı bağlı olup olmadığını ayırt etmek için de kullanılır.
NST de gebenin karnına 2 adet prob bağlanır. Bunlardan biri rahimin  en üst kısmına yerleştirilir ve rahim kasılmalarını kaydeder, 2. Prob fetusun kalp atımlarının alındığı bölgeye yerleştirilir. Gebenin eline verilen bir düğmeye  de  bebek oynadıkça basması istenir. Böylece bebeğin kalp atımları, beraberinde rahim kasılmaları ve kasılmalar ile kalp atışlarındaki iniş, çıkışlar değerelendirilir.
Özellikle diyabet, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr gibi annenin hastalıklarında, gebelikte oluşan yüksek tansiyon, fetüsün azalmış hareketleri, büyüme geriliği, suyunun azalması, gebelik haftasının 40 haftayı geçmiş olması gibi yüksek riskli gebeliklerde NST tetkiki fetüsün sağlığını takip etmede önemlidir. Bu gibi durumlarda  genelde 3 günde 1, EMR gibi (suların erken gelmesi: Erken Membran Rüptürü) fetusun durumunun çok hızlı bir şekilde değişebileceği durumlarda günlük uygulanır. Genellikle gebeliğin 32-34. haftalarında uygulamaya başlanır. Erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda başlanabilir. Normal NST tetkiki 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır. Klinik bulguların bozulması durumunda geçen süreden bağımsız olarak tekrarlanır. 
İşlem  yaklaşık olarak 20-30  dakika sürer, ağrısızdır. Testin bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur. 
NST testi anormal gelen olguların %80’inde fetusün normal olduğu izlenmektedir. Anormal NST bulgusu gebelik yaşına bağlı olabilmektedir. Fetüsün gelişimine bağlı olarak 28. gebelik haftasından önce NST fetüslerin % 80’inde normal izlenmektedir. Bu haftalarda normal NST bulgusu ileri gebelik haftalarında olduğu gibi fetüsün sağlıklı olduğu yönünde bilgi vermektedir. NST reaktif çıktığında bir hafta içinde bebeği kaybetme ihtimali binde 7 gibi çok düşük bir olasılıkdır. Ancak NST  kordon sarkması ya da plasentanın erken ayrılması gibi ani ve beklenmedik olayları tahmin etmekte faydasızdır.
Test nonreaktif çıktığında ise anne aç olabilir, bebek uyuyor olabilir. Bu nedenle her nonreaktif NST fetusla ilgili yetersiz beslenme halini göstermeyebilir. Bir süre sonra test tekrarlanır ve diğer iyilik hali değerlendirmeleri yapılarak karar verilir.

Doğum

Kategoriler