Ertesi Gün hapları

Makaleyi Paylaş

Gebelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların % 80-90'ı bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle eğer bir süre ya da bundan sonra hiç bebek istenmiyorsa mutlaka etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanılmalıdır.
Günlük pratiğimizde en sık karşılaştığımız sorulardan biri de: Sizce en iyi korunma yolu nedir? Olmaktadır. Oysaki en iyi korunma yöntemi diye bir şey yoktur. Korunma yöntemleri kişiye göre değişebilir. Çünkü her yöntem her kişiye uygun olmayabilir. Doğum kontrol yöntemi seçiminde kişinin yaşı, doğum yapıp yapmadığı, adet düzeni, alışkanlıkları, cinsel yaşantısı gibi birçok parametre değerlendirilmelidir. Önceden belirlenen bir yöntemin kullanılmadığı durumlarda acil korunma için en iyi alternatiflerden biri ertesi gün haplarıdır.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda , istenmeyen gebeliğin önlenmesinde kullanılır. Bir düşük yöntemi değildir, hamileliğin oluşmadan önlenmesini sağlar. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki, kondomun yırtılması kondomun yerinden çıkması veya kondomun unutulması, tecavüz, spiralin yeni çıkarılmış olması, doğum kontrol haplarının unutulması veya atlanması gibi durumlarda cinsel ilişkinin hemen sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında etkilidir. İlişki sonrası ne kadar erken kullanılırsa gebeliği önleme şansı o kadar yüksektir . Örneğin ilk 24 saatte alınan ertesi gün hapları % 98 oranında başarılıyken İkinci gün kullanımda bu oran % 85’e  üçüncü günde % 55’e kadar düşmektedir. Adet siklüsunun her hangi bir günü kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli 12 saat ara ile iki kez kullanımı şeklindedir.

Ertesi gün hapı ayda bir kereden fazla kullanılmamalıdır; hormon içerdiğinden dolayı adet kanamasında düzensizliklere neden olabilir. Bulantı ve kusma (ilaç alındıktan sonraki 2 saat kusarsanız ilacı tekrar almanız gerekir.), göğüslerde hassasiyet, baş, karın ve mide ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, beklenmeyen vaginal kanama (1 haftadan uzun kanama varsa doktora görünmeli, dış gebelik gibi riskler olabilir.)  adet gecikmesi  ( 2 haftadan uzun gecikmelerde gebelik testi yapılmalı) gibi yan etkileri olabilmektedir.

Eğer ertesi gün hapına ayda bir kereden daha sık ihtiyaç duyuyorsanız yani düzenli bir cinsel yaşamınız söz konusu ise gebeliği engellemek için diğer doğum kontrol yöntemlerinden (prezervatif, doğum kontrol hapı, spiral vb.) biri için doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır.

Gebelikden Korunma Yolları (Kontrasepsiyon)

Kategoriler